HAARLEM - Willem Holleeder en zes medeverdachten verschijnen donderdag in een pro formazitting voor de rechtbank in Haarlem. De 47-jarige Amsterdammer, bijgenaamd De Neus, zou volgens anonieme getuigen aan het hoofd hebben gestaan van een afpersingsorganisatie.

Holleeder wordt verdacht van afpersing, witwassen van de opbrengst en bedreiging. In de tenlastelegging is ook de verdenking "misdrijven tegen het leven" opgenomen. Hij werd eind januari aangehouden, samen met dertien anderen. Inmiddels zitten er van hen nog zes vast. Een zevende verdachte, Servet Y., is sinds maart voortvluchtig. Hij nam de benen toen hij verlof kreeg om de begrafenis van zijn vader in Turkije bij te wonen.

Beveiliging

De zitting is omgeven met strenge beveiligingsmaatregelen. Normaliter worden dit soort zaken in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gehouden, maar daar vindt momenteel het hoger beroep plaats tegen veertien verdachte Limburgse Hells Angels, de Nomads.

Slachtoffers van de afpersing waren een aantal zakenlieden, onder wie de geliquideerde vastgoedhandelaren Willem Endstra en Kees Houtman. Endstra heeft in 2003 gesprekken gevoerd met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) over de criminele praktijken van Holleeder. Eerder deze week bleek dat Endstra ook met de Rijksrecherche en met officier van justitie Koos Plooy heeft gesproken.

Een aantal advocaten van de medeverdachten heeft al aangegeven om opheffing van het voorarrest van hun cliënten te vragen.