WASHINGTON - De radicaalislamitische taliban hebben zich de afgelopen maanden in het zuiden van Afghanistan versterkt. Het aantal taliban-strijders in enkele districten van Kandahar, Helmand en Uruzgan is gestegen.

Dat bevestigde de leider van de coalitie van buitenlandse troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Karl Eikenberry, woensdag op een persconferentie in Washington. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal gewelddadige incidenten deze lente toegenomen, aldus Eikenberry. Volgens hem steeg ook het aantal zelfmoordaanslagen.

Eikenberry zei dat de stijging van het aantal incidenten niet hoeft te betekenen dat de taliban sterker zijn geworden. Wellicht profiteren zij van de zwakte van de Afghaanse autoriteiten, waardoor zij hun invloed kunnen uitbreiden, aldus de Amerikaanse generaal.

Tactiek

Eikenberry zei dat de taliban in het zuiden van Afghanistan hun tactiek lijken te hebben gewijzigd. Ze bedienen zich volgens hem vaker dan voorheen van aanslagen met geïmproviseerde bommen en van zelfmoordaanslagen.

Ongeveer 1400 Nederlandse militairen gaan komende zomer aan de slag in Uruzgan. Zij maken deel uit van een NAVO-missie voor stabilisatie en wederopbouw in het onrustige gebied.

De gouverneur van Uruzgan, Maulavi Abdul Hakim Munib zei vorige week in een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The New York Times dat de provincie ronduit gevaarlijk is. Het gebied is volgens hem vergeven van de taliban- en Al Qaida-strijders.