NEW YORK - Nederland geeft Suriname een miljoen euro noodhulp. Dat heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag laten weten. Het geld is bestemd voor aanschaf van onder meer levensmiddelen en medicijnen voor het gebied dat is getroffen door de overstromingen.

De bijdrage van Nederland komt via de Verenigde Naties in het Surinaamse noodgebied terecht. Een expert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat deel uitmaken van een VN-team dat naar Suriname gaat.

Nederland is zelf nog bezig een team samen te stellen met experts om te helpen op het gebied van onder meer waterbeheer, crisismanagement en openbare orde.

EU

Behalve Nederland zal ook de Europese Unie noodhulp voor het rampgebied in Suriname beschikbaar stellen. Het EU-hulpaanbod omvat allerlei vormen, zei minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking in Paramaribo.

De bewindsman stelde al bevestiging van het hulpaanbod van de Europese Unie te hebben. Hij had maandag al een indicatie van Nederlandse hulp van zijn collega Agnes van Ardenne.

Volgens Van Ravenswaay wordt er meer hulp in materiële en financiële zin verwacht. President Ronald Venetiaan maakte er melding van dat er brieven zijn gestuurd aan de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Caribische Gemeenschap Caricom en in Paramaribo geaccrediteerde landen.

De Surinaamse president Ronald Venetiaan ontving woensdag een bedrag van ruim 850.000 Amerikaanse dollars voor de slachtoffers in het watersnoodgebied. De donaties komen van staatsbedrijven. De vertegenwoordigers van de ondernemingen stelden meer hulp in het vooruitzicht.

Vijf medewerkers van de VN, onder wie een Nederlander, komen donderdag in Suriname aan om te assisteren bij de hulpverlening in het door overstromingen geteisterde binnenland. "Het is niet meer nodig dat wij om een internationaal hulpteam vragen, UNDP heeft de komst van vijf medewerkers aangekondigd", aldus Venetiaan woensdag tegenover het ANP. Eerder zei hij dat een hulpteam binnen 24 uur in Paramaribo kon arriveren als de Surinaamse regering daarom zou vragen.

De overige participanten in het team zijn twee Duitsers, een Belg en een Est. De Nederlander is kennelijk een expert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nederland is zelf nog bezig een team samen te stellen met experts om te helpen op het gebied van waterbeheer, crisismanagement en openbare orde.

Benefietavond

De publieke omroepen organiseren zondag een benefietavond, van 20.30 tot 22.30 uur op Nederland 2. Het journalistiek-informatieve programma over de watersnood bevat onder meer reportages van de gezamenlijke actualiteitenrubrieken en de NOS. Ook zijn er schakelingen met Suriname en zijn er gasten in de studio. De centrale presentatie is in handen van Fons de Poel.

De gezamenlijke televisie-uitzending van de publieke omroepen over de watersnood in Suriname is ook buiten Nederland te zien. BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, zendt het programma rechtstreeks uit. Ook inwoners van Suriname kunnen het volgen.

Geen hulpgoederen

Het Surinaamse Rode Kruis vraagt particulieren en organisaties in Nederland voorlopig geen hulpgoederen naar Suriname te sturen. Opslag van spullen voor de slachtoffers voor de watersnood zou tot grote logistieke problemen leiden.

Directeur Glenn Wijngaarde van het Surinaamse Rode Kruis deed de oproep woensdag op Stadsradio Fayalobi Amsterdam. Een woordvoerder van de organisatie in Paramaribo bevestigde dat in dit stadium meer behoefte is aan geld om water en houdbare levensmiddelen te kopen en die naar het door overstromingen getroffen binnenland te vervoeren.

Wijngaarde heeft grote waardering voor de vele particuliere initiatieven in Nederland, maar goederen zijn nu niet nodig.

Volgens de woordvoerder in Paramaribo inventariseert het Rode Kruis welke hulp wel noodzakelijk is. "Het gaat vooral om eerste levensbehoeften. Die moeten we ook in het achterland zien te krijgen".

De zegsman verklaart dat zaken als kleding nu minder urgent zijn. Ook als straks het water weer is gezakt, zullen getroffenen van de overstromingen voorlopig nog van buiten voedsel nodig hebben. Veel van de kostgrondjes (kleine landbouwgronden) zijn namelijk door het water weggespoeld.