SAN GIULIANO DI PUGLIA - Uit de puinhopen van een ingestort schoolgebouw zijn in het Italiaanse dorp San Giuliano di Puglia 26 lichamen geborgen: 24 kinderen en twee leerkrachten. Vijf of zes kinderen zitten nog vast.

Het gebouw stortte in bij de aardbeving van donderdag, die een kracht had van 5,4 op de schaal van Richter. Vijf leerkrachten en kinderen raakten bedolven. Ongeveer dertig zijn er levend uitgehaald, sommigen zijn er slecht aan toe. Elders in het dorp kwamen twee oudere vrouwen om toen hun woning instortte.

Geen overlevenden

De brandweer ontkende een eerder bericht dat vrijdagochtend, 24 uur na de beving, een kind levend onder het puin vandaan is gehaald. Wel zijn rond het middaguur nog twee dode kinderen gevonden. Vrijwel alle kinderen waren jonger dan tien jaar. Onder de slachtoffers zijn tien 6-jarigen, allemaal uit dezelfde klas.

Het gebouw herbergde een kleuterschool en een basisschool. In de vroege ochtenduren wisten reddingswerkers nog twee mensen levend onder het puin vandaan te halen. Een paar uur later meldden de plaatselijke autoriteiten dat een derde kind was gered, maar de brandweer herriep dit bericht later.

Zoeken

Reddingswerkers zoeken met honden en warmtedetectoren, maar hebben vrijdag geen geluiden meer opgevangen. Donderdagavond hoorden ze nog wel kinderstemmen vanonder het puin. De gymzaal van de school is als tijdelijk mortuarium ingericht.

Twee kinderen van acht en negen jaar zijn er zeer slecht aan toe, meldden hun artsen. Een vrouw raakte haar drie kinderen kwijt. Tientallen ouders staan nog steeds huilend en handenwringend bij de puinhopen. "Ik wil samen met hem sterven", schreeuwde een moeder. Een 30-jarige vader viel flauw. Een uitgeputte brandweerman: "Ik heb al heel wat vreselijks gezien, maar dit is anders, dit zijn kinderen."

Kritiek

In Italië is de kritiek losgebarsten. Reddingswerkers zouden niet snel genoeg ter plaatse zijn geweest. Brandweerwagens kwamen donderdag zonder benzine te staan. Bovendien had de plaatselijke pastoor donderdag voor de ramp nog gewaarschuwd, nadat zich een lichte voorbeving had voorgedaan.

De geestelijke had geadviseerd geen kinderen meer in het schoolgebouw te laten, dat volgens hem niet stevig genoeg was, mocht zich een krachtiger beving voordoen. Ook andere dorpsbewoners noemden het gebouw krakkemikkig.

Bij de aardbeving zakte het gebouw als een kaartenhuis in elkaar. In het dak zou zwaar beton zijn verwerkt, wat de muren eigenlijk niet konden dragen. Reddingswerkers spraken vrijdag van een "zeer zwakke constructie". Premier Berlusconi, die donderdagavond kwam kijken, heeft een onderzoek gelast.

Zeker 3000 mensen zijn in het hele gebied dakloos geraakt. De beving was ook in Rome, op tweehonderd kilometer afstand, te voelen. Het is de zwaarste aardbeving in Italië sinds 1997.