DRIEBERGEN - Recreanten kunnen de Nederlandse bossen weer in. Staatsbosbeheer is klaar met het verwijderen van losse takken en omgevallen bomen na de storm van zondag. Vlak na de storm waarschuwde Staatsbosbeheer wandelaars en fietsers om uit de bossen weg te blijven.

"Alleen op het zuiden van de Veluwe is het werk nog niet klaar", zei een woordvoerder vrijdag. Daar hangen nog afgeknapte takken in de bomen. Het wachten is op hoogwerkers die deze week in de steden en langs wegen zijn ingezet om stormschade te herstellen.

In de bossen op de Utrechtse heuvelrug zijn de belangrijkste paden sinds woensdag weer open. Alleen kleine paden waar maar weinig wandelaars komen, zijn nog dicht. Staatsbosbeheer adviseert bosliefhebbers wel goed op te blijven letten. "We kunnen nu eenmaal niet elke losse tak lokaliseren."

Weinig schade

De schade aan de bossen heeft zich beperkt tot anderhalve kubieke meter hout per hectare, wat erg weinig is. De storm heeft weinig vat gekregen op de bossen omdat Staatsbosbeheer veel meer dan vroeger bomen van verschillende leeftijd en soort door elkaar plant.

Wel was er veel schade in de Achterhoek en het Kuinderbos in Flevoland, waar grote aaneengesloten blokken fijnsparren staan. Deze soort kan slecht tegen harde wind. Staatsbosbeheer grijpt de schade in deze bossen aan om eerder dan gepland te beginnen met een meer gevarieerde aanplant.

De woordvoerder noemt het opvallend dat de storm wel heeft huisgehouden onder grote, alleenstaande bomen van meer dan tweehonderd jaar oud. In parken en op landgoederen in het hele land zijn tientallen van deze bomen tegen de vlakte gegaan of is de kruin eruit gewaaid. Het gaat om onder meer de bossen rond Doorwerth bij Arnhem, landgoed Elswout in Overveen en het Malieveld in Den Haag. De bomen waren kwetsbaar omdat ze door het relatief warme weer nog goed in het blad zaten. Hierdoor kan de wind makkelijk vat op ze krijgen.

Een schadebedrag kan Staatsbosbeheer niet noemen. Dat hangt ook af van de hoeveelheid hout die nog gebruikt kan worden voor de productie van zaag- en fineerhout, papier en spaanplaat.