ROME - De tachtigjarige Giorgio Napolitano is woensdag gekozen tot president van Italië. Al voordat het tellen van de stemmen was afgerond, werd duidelijk dat het presidentschap hem niet meer kon ontgaan, omdat hij toen al meer dan de 505 benodigde stemmen had vergaard.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Toen duidelijk werd dat het Napolitano zou worden, klonk er in de vergaderzaal van de Kamer van Afgevaardigden een anderhalve minuut durend applaus voor de voormalige communist. De leiders van de fracties in de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi omhelsden elkaar. De woordvoerder ven de fractie van de Lega Nord in de centrumrechtse coalitie van demissionair premier Silvio Berlusconi zei dat zijn partij Napolitano niet als staatshoofd erkent.

Woordvoerder Pierferdinando Cassino van de christendemocratische aanhangers van Berlusconi was positiever. "Napolitano zal er voor allen zijn", zei hij tegen journalisten.

Teleurgesteld

Prodi zei te verwachten dat de nieuwe regering woensdag kan zijn beëdigd. Hij zei teleurgesteld te zijn dat de coalitie van Berlusconi, het Huis van de Vrijheden, niet heeft begrepen dat Napolitano echt de president van alle Italianen zal zijn. "Juist omdat Napolitano dat is, geloof ik dat wij hem in de toekomst als de president zullen beschouwen die door allen gekozen is", aldus Prodi.

Uiteindelijk kreeg de in Napels geboren Napolitano 542 stemmen, 37 meer dan de vereiste meerderheid. Drie stembriefjes zijn niet meegeteld, omdat nog vastgesteld moet worden of die geldig zijn.

Ambtstermijn

Napolitano, minister van Binnenlandse Zaken van 1996 tot najaar 1998, volgt als staatshoofd Carlo Azeglio Ciampi op. Diens ambtstermijn loopt officieel op 18 mei af, maar de verwachting is dat hij eerder zal aftreden.

De nieuwe president van wordt maandagmiddag 15 mei beëdigd. De vertrekkende president Carlo Ciampi zal dan zijn ontslag hebben ingediend. Dat blijkt uit een verklaring van het parlement, die woensdagmiddag is uitgegeven.