VOLENDAM - Het lukt de politie niet om het overmatige cocaïnegebruik onder jongeren in Volendam omlaag te krijgen. Dit blijkt uit een project dat deze zomer drie maanden draaide in het IJsselmeerdorp. Ongeveer 50 tot 80 procent van de jongeren gebruikt tijdens het weekeinde cocaïne. De politie schat dat een tot twee kilo wordt omgezet.

Het project was gericht op jongeren tot 25 jaar. De politie verrichtte daarbij 24 arrestaties voor openbaar drugsgebruik en dealen.

Met het project wil de politie bewerkstelligen dat cocaïnegebruik minder acceptabel wordt. Ook dit is niet gelukt, zei een politiewoordvoerder vrijdag. "Ze vinden het heel normaal." De kliklijn die de politie speciaal voor het project instelde, is geen enkele keer gebeld.

De politie concludeert na het project dat het cocaïnegebruik alleen met een integrale aanpak omlaag kan worden gebracht, maar dat vergt volgens de zegsman een lange adem.

Het college van burgemeester en wethouders in Edam-Volendam kondigde begin oktober aan dat zij het overmatige drank- en drugsgebruik onder jongeren gaat aanpakken. B en W hebben hiertoe een projectgroep ingesteld die bestaat uit onder meer artsen, medewerkers van de GGD, de directeur Veiligheid van de gemeente en de directeur van het plaatselijke Advies- en Informatiecentrum Het Anker.