PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft 45,5 miljoen euro op een rekening bij de Japanse bank Tokyo Sowa Bank. Het geld zou op zijn rekening zijn gestort door een mysterieuze 'culturele stichting'. Die beschuldiging aan het adres van het staatshoofd komt van het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné.

Het doorgaans goed ingelichte tijdschrift beroept zich op verklaringen van Philippe Rondot, de hoge functionaris van de geheime dienst die is gehoord in het lasterschandaal rond premier Dominique De Villepin. Die zou zijn rivaal en minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy in een kwaad daglicht hebben willen stellen door een onderzoek naar geheime bankrekeningen in de publiciteit te brengen.

"Waarvoor is Chirac betaald en om welke stichting gaat het?", vraagt de Canard zich af. Chirac heeft het bestaan van een bankrekening in Japan categorisch ontkend.

Geruchten

Chirac heeft woensdag nog eens bevestigd achter premier De Villepin te blijven staan. "De republiek is geen dictatuur van geruchten, geen dictatuur van laster", zei hij.