DEN HAAG - Maatregelen tegen de Duitse varkenspest hebben Nederlands grondgebied bereikt. In een deel van de Achterhoek is onder meer het transport van vee sinds dinsdagavond 22.00 uur verboden. Dat heeft het ministerie van Landbouw in Den Haag bekendgemaakt.

De maatregelen zijn de Nederlands-Duitse grens overgestoken na een nieuwe uitbraak van de ziekte op een boerderij met negenhonderd varkens in de gemeente Borken, net over de grens bij Winterswijk. Een stuk van de Achterhoek ligt in het zogenoemde toezichtsgebied, dat in een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf ligt. In het Nederlandse gebied liggen elf veehouderijen met varkens.

Europese regels

Minister Veerman past hier de Europese regels toe die gelden bij een uitbraak van de varkenspest. Dat houdt in dat er geen vervoer van enig vee meer plaats heeft van, in en naar het gebied. Het verbod geldt ook voor levende producten van varkens, zoals sperma, eicellen en embryo's. Varkensmest mag evenmin worden verplaatst.

Het voedsel voor de varkens mag alleen rechtstreeks van de fabriek naar het bedrijf van bestemming worden vervoerd. Bedrijven die ook melk produceren, mogen die alleen rechtstreeks van het bedrijf naar de fabriek brengen. Vervoersmiddelen die gebruikt zijn of gebruikt kunnen worden voor het verplaatsen van varkens, mogen niet meer worden verplaatst binnen het gebied.

De varkenshouders moeten bijhouden wie ze ontvangen op hun bedrijfsterrein. Daarnaast moeten bezoekers bij aankomst en vertrek "hygiënemaatregelen in acht nemen", aldus het ministerie van Landbouw.