AMSTERDAM - De in 2004 geliquideerde onroerendgoedhandelaar Willem Endstra heeft niet alleen met de politie gesproken, maar ook met de Rijksrecherche en met officier van justitie K. Plooy. Twee betrouwbare bronnen hebben berichtgeving hierover in het NOS Journaal dinsdagavond bevestigd tegenover het ANP.

Endstra zou met de Rijksrecherche en met de aanklager diverse gesprekken hebben gevoerd, waarin hij verklaringen aflegde over de afpersingspraktijken van Willem Holleeder. Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij de moord op Endstra.

Samen met een aantal medeverdachten zou Holleeder zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing, het witwassen van de opbrengst en bedreiging. De bende zou verantwoordelijk zijn voor diverse liquidaties.

Strafdossier Holleeder

De verklaringen van Endstra tegenover de Rijksrecherche en tegenover officier van justitie Plooy zijn dinsdag toegevoegd aan het strafdossier in de zaak-Holleeder. Het Openbaar Ministerie wilde niet reageren op de nieuwste ontwikkelingen in de zaak.

"Donderdag treden we in de openbaarheid met wat we hebben", aldus een woordvoerder van het OM. Op die dag staat een pro forma-zitting in de zaak op het programma van de rechtbank in Amsterdam.