KANDAHAR AIRFIELD - "Nederland maakt de twee jaar vol." Dat zei zowel minister Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) als de op een na hoogste militaire baas in Nederland, generaal Hans Sonneveld, dinsdag tegenover de Nederlandse manschappen op de luchtmachtbasis van Kandahar (KAF).

Het tweetal bracht een bliksembezoek aan de inmiddels tot circa 800 man aangegroeide eenheid van kwartiermakers, die op KAF en op twee bases in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan de komst moet voorbereiden van een hoofdmacht van 1400 man. Deze eenheid, de taakgroep Unicorn, moet de komende twee jaar een van de gevaarlijkste missies sinds de Koreaanse oorlog uitvoeren, het veilig maken van Uruzgan, een van de voormalige thuishavens van de Taliban.

Kamp

Ruim twee weken geleden liet minister Kamp van Defensie zich voor de televisie ontvallen dat er situaties denkbaar zijn dat Nederland zich voortijdig uit de operatie kan terugtrekken. Die uitspraak bracht een hoop commotie te weeg, zowel bij de militairen als bij de bondgenoten van Nederland in het zuiden van Afghanistan. Nederland werkt daar nauw samen met het Verenigd Koninkrijk, Canada, de VS en Australië, dat met 240 troepen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse taakgroep.

Met hun heldere uitspraak wilde het tweetal duidelijkheid scheppen. Sonneveld: "Laat u niet misleiden. We zijn vastbesloten deze missie tot een succes te maken. Dat betekent dat we twee jaar vol aan de bak moeten. Die twee jaar maken we vol en ik zeg dit ook namens minister Kamp. Een man en man, een woord een woord."

Steun

Bot die met zijn bezoek aan Holland House een negendaagse reis door de regio afsloot, was de eerste minister die de kwartiermakers op bezoek kregen. De bewindsman verzekerde de manschappen dat de NAVO, die de operatie in het zuiden leidt, onmiddellijk bijspringt als de situatie daar om zou vragen. En ook zijn Canadese collega, Peter Gordon MacKay, met wie Bot een kort gesprek had op de basis, bevestigde nog eens zijn steun aan de Nederlanders.

"We houden elkaar scherp in de gaten en zullen elkaar onmiddellijk te hulp komen als dat nodig is", zei de enkele weken terug benoemde bewindsman. Canada heeft de verantwoordelijkheid over de provincie Kandahar, zuidelijk van Uruzgan.