ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft dinsdag negen mensen aangehouden, die worden verdacht van mensensmokkel. Dat gebeurde tijdens invallen op tien locaties in Dronten, Amsterdam en Lelystad. Tijdens de actie van de politie werden ook negen illegalen voornamelijk uit India aangetroffen, laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie weten. Die zijn eveneens opgepakt.

Onder de arrestanten zijn drie broers die een bedrijfje in Dronten hebben. Zij lokten arbeiders uit India door hun reis te betalen en een verblijfsvergunning in het vooruitzicht te stellen.

Eenmaal in Nederland moesten de Indiërs de reissom terugbetalen en lange werktijden maken zonder dat ze daarvoor werden betaald. Deze vorm van uitbuiting is sinds begin vorig jaar strafbaar geworden.

Anonieme brief

De zaak kwam aan het rollen door een anonieme brief die melding maakte van de misstanden in het bedrijfje. Er zouden illegale mensen onder slechte arbeidsomstandigheden tegen zeer lage beloning of zelfs zonder loon werken. Uit het onderzoek bleek dat de illegalen vaak zeven dagen per week, dag en nacht in twee ploegen aan het werk werden gezet.

Werkdagen van twaalf uur en langer waren normaal. De illegale werknemers kregen in het bedrijf in Dronten en in woningen in Lelystad onderdak. Bij de actie van dinsdag zijn ruim 150 mensen ingezet.