DEN HAAG - Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein wil dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) lijsttrekker wordt van zijn partij. Bolkestein zegt dat deze week in een interview met het weekblad Elsevier. "Verdonk trekt meer kiezers. Waarom? dat zegt mijn gevoel", aldus Bolkestein.

De gewezen eurocommissaris noemt het imago van Verdonk "overtuigend". "Dat van Rutte is ook overtuigend, maar toch minder. Zij staat met beide benen op de grond. Zij gaat door roeien en ruiten. Dat voelen de mensen."

Drie andere VVD-prominenten betuigden dinsdag in een brief aan alle VVD-leden hun steun aan Verdonks tegenstander Mark Rutte. Het gaat om oud-staatssecretaris Erica Terpstra, voormalig vice-premier Annemarie Jorritsma en burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam.

Ervaring

Volgens het drietal is Rutte door zijn brede ervaring in het bedrijfsleven en op twee departementen het beste in staat de partij te leiden. Voor Bolkestein spreekt in het voordeel van Verdonk dat zij minister voor Vreemdelingenzaken is.

"Dat thema is van het opperste belang", zegt hij. "Migratie en integratie vormen het belangrijkste onderwerp in Nederland, zoals trouwens in heel Europa. Verdonk is iemand die niet omver te praten is. Ze is sterk in de uitvoering van beleid."

Kamp

Bolkestein sprak zich eerder ook al eens uit voor Verdonk, maar leek daar van terug te komen toen hij een oproep deed aan defensieminister Henk Kamp om zich beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap.

Bolkestein ziet overigens ook een nadeel bij Verdonk: ze heeft geen ervaring in de Tweede Kamer, terwijl de VVD na de verkiezingen in de oppositie terecht kan komen. Maar dat geldt ook voor Rutte, vindt hij.

Voor Bolkestein is het dan ook geen uitgemaakte zaak dat de lijsttrekker na de verkieizngen fractieleider wordt. "De fractie kan ook een ander kiezen, bijvoorbeeld een van de terugkerende bewindslieden, zoals Henk Kamp, Hans Hoogervorst of Johan Remkes."