AMSTERDAM - Het dossier van het consultatiebureau over de in 2004 gedode peuter Savanna uit Alphen aan den Rijn blijft voorlopig achter slot en grendel. Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de gezinsvoogd die verantwoordelijk was voor de hulpverlening aan Savanna en haar moeder, hadden om inzage in het dossier gevraagd.

De Hoge Raad verwees de zaak dinsdag terug naar het gerechtshof in Den Haag, dat verder onderzoek moet doen.

De Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, waar het consultatiebureau onder valt, protesteerde via de rechter tegen openbaarmaking van het dossier aan justitie en de advocaten. De stichting beriep zich op het medisch beroepsgeheim. De rechtbank verwierp het protest en Groot Rijnland stapte daarna naar de Hoge Raad.

Volgens een woordvoerster van de Hoge Raad is nu onduidelijk of het consultatiebureau terecht een beroep heeft gedaan op het beroepsgeheim. Dat moet het hof uitzoeken.

Structureel

Savanna stierf in september 2004 doordat haar moeder Sonja de J. haar had mishandeld. Ze stikte in een prop die Sonja in de mond van het kind had geduwd om haar stil te krijgen. De mishandelingen, waaronder slaan, opsluiten in een kastje en te weinig eten geven, gebeurden structureel. Een groot deel van Savanna's leven kwamen vele hulpverleningsinstanties bij het gezin over de vloer, maar als iemand al opmerkte dat de peuter er slecht aan toe was, niemand greep in.

Het OM wil inzage in het dossier om te kunnen bepalen of het de gezinsvoogd wegens nalatigheid zal vervolgen. Justitie is al meer dan een jaar bezig uit te zoeken of de gezinsvoogd strafrechtelijk vervolgd moet worden om iets wat ze in de zaak-Savanna heeft gedaan of nagelaten.

Zwaarste kritiek

De raadslieden hopen dat de informatie uit de papieren van het consultatiebureau hun cliënte ontlast. De gezinsvoogd kreeg in maart vorig jaar na onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van alle instanties de zwaarste kritiek te verduren.

De zaak rond de gezinsvoogd is van groot belang voor de wereld van de jeugdzorg. Als de voogd voor de rechter moet verschijnen, bestaat in principe de kans dat andere organisaties ook een proces kunnen verwachten.

Onzekerheid

Brigitte Roodveldt, advocate van de gezinsvoogd, is onaangenaam getroffen door de uitspraak van de Hoge Raad. Ze wijst erop dat haar cliënt al meer dan een jaar in onzekerheid zit en dat die periode alleen nog maar langer wordt. Zelfs al behandelt het hof in Den Haag de zaak snel.

"Als de thuiszorg het dan weer niet eens is met die uitspraak, dan kunnen ze nog een keer in cassatie en voor je het weet ben je nog zes maanden verder." Het Openbaar Ministerie gaf geen reactie, het wil eerst de uitspraak van de Hoge Raad bestuderen.