AMSTERDAM - De politie in Amsterdam is met man en macht op zoek naar Ajax-supporters die zich maandagavond misdroegen na de huldiging van de voetbalclub op het Leidseplein. De politie verwacht "absoluut" meer aanhoudingen te verrichten, aldus een woordvoerder dinsdag. Er is veel videomateriaal beschikbaar van de ongeregeldheden.

De politie heeft maandagavond 47 mensen aangehouden, van wie er dezelfde avond vijf zijn vrijgelaten omdat niet bleek dat zij bij de rellen waren betrokken. De overige 42 worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. Van deze groep zaten 39 supporters dinsdag nog achter slot en grendel.

Filmpjes

De politie beschikt over videomateriaal van vaste camera's die op het plein waren opgehangen voor de registratie van de huldiging. Ook waren speciale videoteams actief van de aanhoudingseenheid en had de Amsterdamse politie een videoauto ingezet. Verder heeft een aantal burgers zelfgemaakte filmpjes ter beschikking gesteld, aldus de woordvoerder.

Burgemeester Cohen is "ontstemd" over de vernielingen en vechtpartijen na het toejuichen van de Ajax-spelers, dat op zichzelf feestelijk verliep. "De huldiging was goed voorbereid en de politie heeft gericht opgetreden en aanhoudingen verricht", zei hij in een reactie. "De daders zullen hun straf moeten krijgen en waar mogelijk een stadionverbod."

Stadionverbod

Supporters die aantoonbaar schuldig zijn aan geweldpleging of vernieling krijgen een stadionverbod, laat een woordvoerder van Ajax weten. Dit verbod kan oplopen tot tien jaar. "We betreuren ten zeerste wat er is gebeurd", aldus de zegsman. "Er zijn misschien enkele tientallen mensen onderling gaan matten. Die hebben het imago van de supporters en de club geschaad."

Cohen wil met Ajax en de politie rond de tafel zitten om te kijken naar alternatieven voor eventuele huldigingen in de toekomst. In 2002 kwam de mobiele eenheid ook in actie toen er rellen ontstonden na de huldiging op het Leidseplein.

In 2004 werd het onrustig nadat duizenden fans naar het plein waren gekomen als eerbetoon aan de club. Ajax blijft een voorkeur houden voor het Leidseplein, aldus de woordvoerder.

Stenen

De mobiele eenheid rukte maandagavond rond 21.00 uur op toen de feestelijke stemming omsloeg. De supporters raakten slaags met elkaar en bekogelden de politie met stenen. Een politiebusje werd kort en klein geslagen.

Twee mensen liepen steekwonden op. Het waterkanon van de ME verdreef de relschoppers van het Leidseplein.