NEW YORK - De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf landen met een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken hebben maandagavond in New York geen gezamenlijk standpunt kunnen formuleren voor de houding van de raad tegenover Iran.

Ze voerden overleg en dineerden vervolgens samen, maar daarbij is volgens de Franse en Duitse ministers geen gezamenlijk standpunt bereikt.

Ze zouden drie kwartier speciaal over deze zaak praten voorafgaande aan een gezamenlijk diner. Maar uiteindelijk spraken de zes bewindslieden elkaar twee uur voordat ze aan tafel gingen, zo berichtte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sancties

Vooral de VS dringen aan op sancties van de VN tegen Iran. Volgens de Duitse bewindsman, Frank-Walter Steinmeier, is er geen doorbraak bereikt maar hebben de gesprekspartners wel vooruitgang geboekt.

Uranium

Teheran heeft oproepen van de Veiligheidsraad om de verrijking van uranium te staken, genegeerd. Iran vindt dat het op grond van de gemaakte afspraken en getekende verdragen over kernenergie in zijn recht staat. Er is geen juridische basis om Iran te verbieden facetten van nucleair onderzoek of nucleaire energieopwekking uit te voeren. Westerse mogendheden vrezen dat Iran in werkelijkheid uit is op kernwapens.

De Amerikaanse minister Condoleezza Rice had haar collega's Margaret Beckett (Groot-Brittannië), Philippe Douste-Blazy (Frankrijk), Sergej Lavrov (Rusland), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland), Li Zhaoxing (China) samen met EU-buitenlandman Javier Solana uitgenodigd voor het diner. Rice repte volgens de woordvoerder slechts kort over een net ontvangen boodschap van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Brief

Die heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush een brief gestuurd waarin hij volgens Teheran nieuwe manieren oppert om de spanningen in de wereld te verminderen. Daarmee is er voor het eerst sinds 26 jaar op hoog niveau en publiekelijk contact tussen de twee landen.

De VS en Iran hebben sinds de Iraanse islamitische revolutie van 1979 geen diplomatieke betrekkingen. Washington liet maandag weten de brief te hebben ontvangen, maar die zou geen zaken bevatten die van invloed zijn op de houding van de Amerikaanse regering.