AMSTERDAM - De feestelijke huldiging van Ajax op het Leidseplein in Amsterdam is maandagavond uitgelopen op ongeregeldheden. De mobiele eenheid (ME) moest eraan te pas komen om het plein na afloop te ontruimen omdat supporters met elkaar en met de politie de confrontatie opzochten en niet uit zichzelf wilden weggaan.

De politie heeft maandagavond 47 mensen aangehouden, van wie er dezelfde avond vijf zijn vrijgelaten. De overige 42 worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. In totaal vielen er twee gewonden.

De politie in Amsterdam is met man en macht op zoek naar Ajax-supporters die zich hebben misdragen. De politie verwacht "absoluut" meer aanhoudingen te verrichten, aldus een woordvoerder dinsdag. Er is veel videomateriaal beschikbaar van de ongeregeldheden.

Waterkanon

De mobiele eenheid rukte op toen rond 21.00 uur de feestelijke stemming omsloeg. Ondanks de oproep van Ajax om de huldiging waardig en goed te laten verlopen, liep de situatie uit de hand. De supporters raakten slaags met elkaar en bekogelden de politie met stenen. Het waterkanon van de ME verdreef de relschoppers van het Leidseplein. Ruim een uur later keerde de rust weer enigszins terug in de stad.

Volgens de politie waren er geen fans van rivaliserende clubs in de stad aanwezig. De onruststokers riskeren een stadionverbod van maximaal tien jaar, liet Ajax eerder op de dag al weten.

De huldiging van de spelers en trainer Danny Blind op het bordes van de Stadsschouwburg verliep eerder op de avond zonder problemen.