PARAMARIBO - President Ronald Venetiaan heeft maandagavond de door overstromingen geteisterde regio's in het zuiden en zuidoosten van Suriname officieel tot rampgebied verklaard. Hij heeft via de nationale televisie het volk opgeroepen solidariteit te betonen en bij te dragen met alle mogelijke middelen om de ramp te bestrijden.

Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat natuurgeweld ertoe geleid heeft dat een bepaald gebied in Suriname tot rampgebied is verklaard.

Operatie Falawatra

Acties tot leniging van de noden van meer dan 25.000 bewoners van de getroffen gebieden zijn begonnen onder de naam 'Operatie Falawatra'. De nationale coördinatiecommissie voor de rampenbeheersing heeft de leiding en werkt nauw samen met een crisisteam van de regering dat uit vijf ministers bestaat.

Eerder op de dag gaf Venetiaan in het parlement aan dat de drinkwater- en energievoorziening, de gezondheidszorg, telecommunicatie en onderwijs ernstig aangetast of vernietigd zijn. Het gaat om de gebieden langs de Boven-Suriname-, de Lawa- en de Tapanahonyrivier, die overstroomd zijn door buiten hun oevers getreden rivieren.

Zware neerslag

Het water rukt verder op, mogelijk ook andere gebieden in het zuiden en oosten van het land. Maar ook in het zuidwesten is er bijzonder zware neerslag gemeten. Volgens de meteorologische dienst zal de extreme regenval de komende dagen voortduren. Ook het kustgebied van Suriname zal dan met zware regens te kampen krijgen.