ALEXANDRIA - De wegens terrorisme veroordeelde Zacarias Moussaoui wil een nieuw proces. Hij is van plan zijn schuldbekentenis in te trekken, aldus zijn advocaten maandag. Moussaoui geldt als de twintigste kaper van de aanslagen van 11 september 2001.

Een Amerikaanse jury legde hem vorige week een levenslange gevangenisstraf op. Moussaoui had de doodstraf kunnen krijgen. De 37-jarige is de enige persoon die in de VS is veroordeeld in verband met de reeks aanslagen.

Tijdens het proces bekende de Fransman van Marokkaanse afkomst schuld. Naar eigen zeggen wilde hij zich in een vliegtuig op het Witte Huis storten. Hij werd echter drie weken van tevoren gearresteerd op een vliegschool in Minnesota.

Besef

Volgens zijn raadslieden kwam Moussaoui tot zijn uitspraken, omdat hij op dat moment geen benul had van het Amerikaanse rechtssysteem. Hij was zich niet bewust van de gevolgen van zijn uitspraken. Volgens zijn advocaten is de veroordeelde Fransman inmiddels tot het besef gekomen dat hij in de Verenigde Staten een eerlijk proces kan krijgen.

Tijdens zijn proces gaf Moussaoui steeds tegenstrijdige verklaringen. De ene keer verklaarde hij dat hij op 11 september 2001 actief had moeten worden, een andere keer zou hij deel uitmaken van een "tweede aanvalsgolf" op de VS na 11 september.

Schizofreen

Zijn raadslieden stelden tijdens het proces dat Moussaoui schizofreen is. Zij bestempelden hem als leugenaar die alleen "droomde" over zijn betrokkenheid bij de aanslagen van Al Qaida.