AMSTERDAM - Centraal op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep tegen veertien Limburgse Hells Angels stond maandag de getuigenis van R.E. De rechtbank sloot eerder zijn voor de verdachten belastende verklaringen uit van bewijs. Voor het gerechtshof brengt het Openbaar Ministerie hem opnieuw aan als getuige. De advocaten zetten echter grote vraagtekens bij zijn betrouwbaarheid.

De veertien zogeheten Nomads worden ervan verdacht in februari 2004 drie clubgenoten te hebben doodgeschoten, onder wie hun 'president' Paul de Vries. De 23-jarige R.E. zegt in augustus 2004 enkele uren in de cel te hebben verbleven met drie verdachte Nomads, in het cellencomplex van het gerechtsgebouw in Amsterdam.

Zowel E. als de Nomads waren daar in verband met de verlenging van hun voorarrest. Tijdens dat verblijf in de cel, aldus E., hebben de Nomads opmerkelijke en voor henzelf belastende uitspraken over de drievoudige moord gedaan.

Zo zou H.R. volgens E. hebben gezegd dat de politie "toch niet kan bewijzen dat ik heb geschoten, omdat iedereen zijn mond houdt". Zijn collega-Nomad E. van S. heeft gezegd dat een van de slachtoffers "lag te creperen toen ik hem op zijn bek sloeg", aldus E. Hij wist naderhand de voornamen van de betrokken Nomads te noemen en kon het drietal in een fotomap met circa 35 foto's aanwijzen. Maandag bleek echter dat hij zich veel dingen niet meer kan herinneren.

E. is geen onbekende van justitie. De rechtbank veroordeelde hem eind 2004 tot twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijke voor het bedreigen van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie in een telefoontje aan RTV Noord-Holland.

Anoniem

De man wenst uit veiligheidsoverwegingen zoveel mogelijk anoniem te blijven en wilde daarom op veel vragen van advocaten geen antwoord geven. Dit leidde tot grote wrevel. N. Meijering, raadsman van verdachte H.R., hecht totaal geen waarde aan de geloofwaardigheid van deze getuige en zei sterk te indruk te hebben dat de man aanleunt tegen het OM. Het hof wil bij een volgende zitting van het OM horen of E. een beschermde getuige is of niet.

De rechtbank sloot eerder de verklaringen van E. uit van bewijs, omdat het OM de getuige pas aan het einde van de rechtszaak inbracht en dat er geen tijd meer was om de verklaringen van de man op betrouwbaarheid te toetsen. Of het hof wel waarde hecht aan zijn verhaal, zal later blijken.

De drie vermoorde Nomads werden volgens het OM op 11 februari 2004 in het clubhuis in Oirsbeek doodgeschoten in bijzijn van de verdachten. Hun lichamen werden twee dagen later gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Het OM eiste tegen bijna alle verdachten een levenslange gevangenisstraf, maar de rechtbank veroordeelde het merendeel tot zes jaar celstraf, omdat alleen doodslag op een van de drie slachtoffers bewezen werd geacht.

Het hof heeft de komende maanden zo'n tien dagen voor de zaak uitgetrokken. De volgende zitting is donderdag.