PARAMARIBO - Drie kinderen zijn om het leven gekomen als gevolg van de overstromingen in Suriname. De drie, allen meisjes van twee jaar, zijn verdronken in het Paramaccaans gebied langs de Marowijnerivier in het oosten van Suriname.

Dat heeft het ANP maandag van een zeer betrouwbare bron in Paramaribo vernomen. Het is de eerste melding van slachtoffers als gevolg van overstromingen in het zuiden en oosten van Suriname.

Piek

Suriname vreest dat de overstroming "misschien nog niet zijn piek heeft bereikt". Dat zei de Surinaamse minister M. Felisie van Regionale Ontwikkeling maandag. Hij riep de gemeenschap op ondersteuning te verlenen.

Het gebied met wateroverlast breidt zich mogelijk uit van het zuiden en zuidoosten naar het zuidwesten en noordelijker gelegen delen van Suriname.

De extreem hoge regenval van de afgelopen week zet zich de komende vijf dagen naar verwachting voort. "Gebieden die nu nog droog liggen, lopen kans onder water te lopen", zei een meteoroloog.

Ongekend

"Wat we nu beleven, is in Suriname iets ongekends. De regering bekijkt of er ook buitenlandse hulp nodig is", zei de minister van Defensie, I. Fernald.

"De dorpen langs de Boven-Surinamerivier zijn tot op dit moment het zwaarst getroffen", zei overste J. Slijngaard van het nationaal comité voor rampenbestrijding. Er is volgens hem een evacuatieplan opgesteld, dat zal worden uitgevoerd "als de noodzaak volledig aanwezig is". Dorpelingen krijgen al wel aanwijzingen om naar hoger gelegen gebieden te gaan.

Veiligheid

Het belangrijkste is volgens het crisisteam momenteel de veiligheid van de getroffen bewoners te garanderen en te zorgen voor beveiliging van have en goed die ze achterlaten in hun ondergelopen huizen. Er zijn manschappen van leger en politie naar het Boven-Surinamegebied gestuurd, niet alleen voor de veiligheid, maar ook om informatie door te sturen naar het crisisteam.