DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Volgens de aanklagers J.Lucas en T. Polescuk heeft hij zich tussen 2000 en 2003 in Liberia schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel.

Ook eisten de officieren van justitie een geldboete van 450.000 euro voor de winst die hij met de wapenhandel maakte.

De twee presenteerden maandag de hele dag belastende verklaringen en documenten. Daaruit concluderen ze dat de Nederlandse houtexporteur medeschuldig is aan het zaaien van dood en verderf onder de bevolking van Liberia gedurende de burgeroorlog.

Wapens

Kouwenhoven heeft volgens het OM onder meer regeringsgezinde milities gefinancierd en hen wapens geleverd. Die wapens zou hij met behulp van materieel van zijn houtkapbedrijven OTC en RTC het land hebben binnengehaald en overgedragen aan de toenmalige president van de West-Afrikaanse staat, Charles Taylor.

Met die wapens pleegde het regeringsleger en pro-Taylormilities volgens justitie gruwelijke geweldsmisdrijven tegen burgers; vrouwen en kinderen zowel als mannen.

Burgeroorlog

De Liberiaanse bevolking wordt sinds de jaren tachtig geconfronteerd met gewelddadigheden. Bij het aantreden van Taylor in 1989 raakte het land in een burgeroorlog, die duurde tot 1996.

In 1999 begon de tweede binnenlandse oorlog in Liberia, daarna vluchtte Taylor naar Nigeria. Eind maart dit jaar werd hij gearresteerd toen hij uit Nigeria wilde ontsnappen. Hij werd uitgeleverd aan Liberia.

Belangen

Kouwenhoven en president Taylor waren twee handen op een buik, aldus justitie. Hun belangen waren volgens de aanklagers zeer met elkaar verbonden: de president zag zijn macht bedreigd door rebellen, de zakenman wilde niet dat de uitgestrekte bosgebieden waar zijn bedrijven hout kapten en hij geld aan verdiende, in vijandelijke handen vielen. De concessies die aan OTC en RTC waren toegewezen, besloegen op een gegeven moment een oppervlakte ter grootte van half Nederland, aldus OM.

Kouwenhoven zou de milities die het geweld pleegden niet alleen van geld hebben voorzien, maar ze ook zelf hebben aangestuurd.

Schuldig

Volgens diverse mensenrechtenorganisaties gebruikten de regeringstroepen van Taylor verkrachting als oorlogswapen, om angst onder de bevolking te zaaien. Het feit dat de zakenman mensen steunde, financieel en op andere wijzen, van wie algemeen bekend was dat ze mensenrechten op grove wijze schendden, maakt hem schuldig, vindt het OM. "Net zo schuldig als wanneer hij zelf de trekker zou hebben overgehaald", zei Lucas.

Een van de tientallen getuigen die een verklaring hebben afgelegd, Cindor Reeves, zei dat hij tussen medio 2000 en voorjaar 2002 in totaal tussen de twintig en dertig keer een lading wapens bij het houtbedrijf in Buchanan heeft afgehaald.

De wapens zouden via de haven van die stad Liberia zijn binnengebracht. De ladingen, variërend van een tot vier containers met onder meer kalasjnikovs, granaatwerpers en munitie, werden vervolgens overgebracht naar een bunker onder de woning van Taylor in de hoofdstad Monrovia.

Volgens deze getuige bespraken de president en Kouwenhoven onder meer wapenleveranties en oorlogsstrategieën. De president zou bijvoorbeeld hebben gewild dat beveiligingspersoneel dat hij aan OTC had gegeven, de strijd zou aangaan tegen rebellen.

Ontkent

Kouwenhoven ontkent alles. Dat politie en justitie zo veel getuigen tegen hem hebben gevonden, verbaast de Nederlander niet.

Deze diensten hebben volgens hem "geworven" onder de toenmalige rebellen. Kouwenhoven: "Die zien mij als de vijand. Ik ben voor hen een medestander van Taylor. Ook het geld dat de getuigen "voor hun belastende verklaringen hebben gekregen", heeft deze mensen rijp gemaakt om hem "vals te beschuldigen", meent Kouwenhoven.

Getuigen

Justitie kaatste die bal maandag terug. De opsporingsdiensten hebben de getuigen een dagvergoeding en reiskostenvergoeding gegeven, aldus de officieren. De verdediging is volgens aanklaagster Polescuk echter veel verder gegaan: vanuit kringen rond de verdachte zou een jacht zijn geopend op belastende getuigen, die onder druk zouden zijn gezet om positief over 'Gus' te verklaren. Mensen die iets ontlastends wilden zeggen, kregen volgens het OM 75 dollar. De officieren menen dat de verdediging het opsporingsonderzoek heeft geprobeerd te dwarsbomen.