PARAMARIBO - Het grootopperhoofd van de Surinaamse Saramaccanerstam, Aboikoni, heeft maandag een beroep op Nederland gedaan om hulp te verlenen aan zijn stam. "Ik ben niet het bevoegde gezag om Holland hulp te vragen, maar ik hoop dat de president de oproep overneemt."

Aboikoni is de belangrijkste gezagsdrager in het Surinaamse achterland, dat door overstromingen is getroffen. Volgens Aboikoni zijn boten nodig voor de evacuatie van de gedupeerde bewoners. De overheid moet verder zorgen voor voedsel, water en medische voorzieningen. Volgens het stamhoofd verkeren zeker 15.000 mensen in nood. "In de directe woonomgeving zijn straks geen opvangmogelijkheden meer", aldus Aboikoni.

Straf goden

Het grootopperhoofd van de marronstam wijt de overstromingen in de gebieden langs de Boven-Suriname-, de Tapanahony- en de Lawarivier in het zuiden van Suriname niet alleen aan de extreme regenval. Volgens Aboikoni gaat het ook om een straf van de goden in verband met zijn ontvoering en gijzeling, midden vorige maand. Stamgenoten, die het niet eens zijn met zijn beëdiging tot grootopperhoofd, hielden Aboikoni enkele uren vast. Hij werd door de politie bevrijd. Het water is in de afgelopen dagen op sommige plaatsen met wel 2 meter gestegen en heeft het dagelijks leven van duizenden mensen ontwricht.

Crisisteam

President Ronald Venetiaan riep het Surinaamse volk op hulp te verlenen. Venetiaan sprak maandag in het parlement, dat vergaderde in verband met zijn 140-jarig bestaan. Hij maakte melding van een crisisteam dat uit vijf ministers bestaat. "De bewoners in de getroffen gebieden wachten op hulp en de regering zal die hulp bieden." Het was de eerste keer sinds het bekend worden van de ramp afgelopen weekeinde dat het staatshoofd er iets over zei. Hij liet zich zondagavond formeel informeren door het team dat zich in het getroffen gebied oriënteerde. De drinkwater- en energievoorziening, de gezondheidszorg, telecommunicatie en onderwijs zijn volgens Venetiaan ernstig aangetast of vernietigd.

De regering werkt samen met het Surinaamse Rode Kruis, de Medische Zending en het netwerk van NGO's, aldus Venetiaan. Het is nog niet duidelijk op welke manier hulp geboden zal worden en waaruit die hulp bestaat.