DEN HAAG - Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn heeft de afgelopen week ongeveer vijftien tips binnengekregen over de moord op Marianne Vaatstra. Dat liet hij zondag via zijn woordvoerder weten. Hierbij zouden drie "zeer interessante tips" zitten die de parlementariër de komende tijd wil uitdiepen.

Nawijn verricht samen met de ex-rijksrechercheur Hans Akerboom en zijn woordvoerder Bart Bakker een eigen onderzoek naar de nooit opgeloste moord op Vaatstra, omdat justitie volgens hem steken heeft laten vallen bij het onderzoek.

Zo stelt hij dat er indertijd ten onrechte geen grootschalig DNA-onderzoek is verricht. Marianne Vaatstra werd zeven jaar geleden verkracht en vermoord in het Friese Zwaagwesteinde.

Inzage rapport

In een onlangs uitgebrachte rapportage, opgesteld in opdracht van Nawijn, stelde Akerboom dat de zaak met veel moeite en inspanning alsnog kan worden opgelost. Om de privacy te waarborgen van personen die bij het onderzoek worden betrokken, weigert Nawijn dit rapport aan het Openbaar Ministerie (OM) te overhandigen. De politicus stelt alleen op het hoogste niveau met justitie te willen praten. "Ik sta alleen open voor een gesprek met minister Donner (Justitie)", aldus de parlementariër. "Maar dan zal hij mij persoonlijk moeten bellen."

Het OM noemde de houding van Nawijn onlangs in een persverklaring "onbegrijpelijk" omdat het rapport belangrijke aanknopingspunten zou kunnen bevatten die door het coldcaseteam van de politie zouden kunnen worden opgepakt. Het OM stelde Donner te hebben verzocht het rapport alsnog op te vragen. Nawijn liet zondag weten hiertoe nog geen verzoek te hebben ontvangen.