KABUL - Minister Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) heeft zondag de Afghaanse regering duidelijk gemaakt dat zonder extra inspanningen van haar kant de Nederlandse militairen straks in de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan geen voortgang kunnen maken.

"Wij hebben jullie nodig, als alles bol blijft staan van de corruptie schieten we niks op", waarschuwde hij president Hamid Karzaï en zijn Afghaanse collega Rangin Spanta.

Bot die een meerdaags bezoek aan het land brengt, kreeg tijdens de gesprekken te horen dat hij niet hoefde te rekenen op extra financiële steun van de Afghaanse regering voor de wederopbouw van de provincie. Uruzgan is schromelijk verwaarloosd, maar er is geen geld om de provincie te helpen, werd hem verteld.

Investeren

Als Nederland de lokale bevolking voor zich wil winnen, zal het daarom voorlopig zelf alle projecten moeten financieren. En om het vertrouwen van de lokale stammen te winnen, moet Nederland laten zien dat het wil investeren in een beter leven voor de straatarme bevolking.

Hoewel Bot begrip heeft voor de financiële situatie van de Afghaanse regering en er voldoende Nederlands hulpkapitaal beschikbaar is, zal Karzai er van zijn kant voor moeten zorgen dat er voldoende politie op de been wordt gebracht om de orde te handhaven in de gebieden die door Nederlandse militairen zijn geschoond van de Taliban.

Menens

In een gesprek met de pers nam de bewindsman geen blad voor de mond. "Wij zijn er daar als het moet om stevig te knokken. De tegenstander moet weten dat het ons menens is." Bot verwacht dat als die boodschap luid en duidelijk bij de taliban overkomt, het verzet geleidelijk zal wegebben en er meer ruimte zal ontstaan voor wederopbouw.

Overigens wacht de door Nederlandse eenheden gevangengenomen Talib of Al Qaidastrijder een relatief luxueuze detentie in een speciale vleugel van de provinciale gevangenis van Kandahar.

Modernisering gevangenis

Tijdens zijn bezoek hoopt de bewindsman samen met de Canadezen tot een regeling te komen om een deel van de gevangenis te moderniseren en het personeel te leren gevangenen menswaardig te behandelen. Dat deel wordt dan bestemd voor personen die door Nederland of Canada, dat de provincie Kandahar moet controleren, gevangen zijn genomen.

Maandag hoopt Bot de lokale stamleiders uit Uruzgan te ontmoeten, samen met de nieuwe gouverneur Maulavi Abdul Hakim Munib.