PARAMARIBO - Extreme regenval heeft vele dorpen langs rivieren in het Boven-Suriname- en Boven-Marowijnegebied in het Surinaamse district Sipaliwini onder water gezet. De regering in Paramaribo heeft een speciaal team ingesteld om een oriëntatiemissie te ondernemen en na te gaan hoe eventueel hulp aan gedupeerde bewoners te bieden.

Volgens bewoners van de getroffen gebieden, die contact hebben met 'Paramaribo', en piloten die recentelijk in het luchtruim boven de gebieden waren, is er sprake van een ernstige situatie. Hutten, huizen en winkelvoorraden zouden zijn weggespoeld. Mensen zouden naar hoger gelegen gebieden zijn gevlucht.

Rode Kruis

De waterstand in de rivieren is de hoogste sinds mensenheugenis. Vakantieoorden in de getroffen gebieden zijn gesloten. In Suriname is de regentijd ingegaan. "Alles is al in stelling gebracht, want we gaan uit van een worst case scenario", aldus minister I. Fernald van Defensie. Het nationaal coördinatiecentrum voor rampenbestrijding en het Surinaamse Rode Kruis behoren tot de organisaties waarvan hulp wordt verwacht. Fernald heeft evenwel de bevolking opgeroepen niet in paniek te raken.

Fernald wil daar niet dieper op ingaan, maar wacht op feiten die op korte termijn door zijn collega van Regionale Ontwikkeling. M. Felisie, moeten worden gerapporteerd. Felisie is zondag met een helikopter naar het Surinaamse achterland gevlogen.