ROME - De rijkste man van Italië, demissionair premier Silvio Berlusconi, heeft zondag gedreigd geen belastingen meer te betalen, als een kandidaat van links tot president van de republiek wordt gekozen.

Na een nipte verkiezingsoverwinning in april sleepte de centrumlinkse coalitie Unie al de voorzitterschappen van Senaat en Kamer van Afgevaardigden in de wacht. Unie-leider Romano Prodi is de gedoodverfde nieuwe premier.

Berlusconi noemde het zondag dan ook "onfatsoenlijk" dat links met oud-communist Massimo D'Alema nu ook het staatshoofd wil leveren. Volgens Berlusconi is er sprake van een "simpelweg onfatsoenlijk voorstel aan de grens van een democratische noodtoestand".

Nieuwe president

Senaat, Kamer en regiovertegenwoordigers beginnen maandagmiddag met de getrapte verkiezing van een nieuwe president. In de eerste drie stemrondes krijgt naar verwachting niemand de noodzakelijke twee derde meerderheid; in de vierde ronde zou centrumlinks met een nipte meerderheid D'Alema tot elfde president van Italië kunnen kiezen.

"Wij zullen geen belastingen betalen, als wij niet zijn vertegenwoordigd", aldus Berlusconi over dit perspectief. "Wij zullen in belastingstaking gaan en in het parlement obstructiepolitiek bedrijven."

Links

Berlusconi wijst niet alleen D'Alema af, maar elke andere kandidaat die "het hart links heeft", zoals de socialistische oud-premier Giuliano Amato en de ex-communistische senator-voor-leven en oud-minister Giorgio Napolitano. "Wij willen iemand die zijn hart centrumrechts heeft", aldus Berlusconi, die zijn rechterhand Gianni Letta als presidentskandidaat naar voren heeft geschoven.

Berlusconi werd zondag bijgevallen door zijn demissionair vicepremier, de ex-neofascist Gianfranco Fini. Hij zei dat centrumrechts "nooit de weg voor D'Alema naar het Quirinaalspaleis zou vrijmaken", de ambtswoning van de Italiaanse presidenten.

Prodi wilde zondag geen commentaar geven op de ontstane situatie. "Vandaag leg ik geen enkele verklaring af, juist omdat morgen een belangrijke dag is", zei hij volgens de website van de Italiaanse krant La Repubblica.