ROTTERDAM - De meeste Nederlandse opvarenden van het cruiseschip The Calypso zijn zondag met het vliegtuig uit het Engelse Bournemouth naar Nederland teruggekeerd.

De vier vluchten van de Engelse vliegmaatschappij Blueline met daarin de 437 opvarenden zijn in de loop van de dag in Rotterdam geland. Nog 25 andere passagiers reizen met de bus terug naar Nederland. Zij arriveren in de loop van de avond in Nederland. Dat heeft de directeur van de reisorganisator Cruise Travel, Norbert van der Glas, zondag gezegd.


Foto: Patrick de Knegt l Brandweermannen komen aan boord

Op het cruiseschip brak zaterdagochtend brand in de machinekamer uit. Bemanningsleden wisten het vuur tot de machinekamer te beperken en kregen de brand uiteindelijk onder controle. The Calypso voer op dat moment dertig kilometer voor de kust van Engeland. Alle 462 opvarenden, van wie 454 met de Nederlandse nationaliteit, bleven ongedeerd.


Foto: Patrick de Knegt l Passagiers in reddingsvesten wachten tot nader instructie

Het beschadigde vaartuig kon na de brand niet meer op eigen kracht verder varen en is zaterdagavond naar de haven van Southampton gesleept. De passagiers zijn ondergebracht in negen hotels. Het schip, dat donderdag uit Zeebrugge vertrok, was op het moment dat de brand uitbrak op weg van Tilbury naar Guernsey.

Daarna zou het naar Rotterdam varen, waar het zondag zou aankomen.