HILVERSUM - De commotie over de AOW kost de PvdA kiezers. De VVD blijft winnen. Dat is zondag gebleken uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS.

Stond de PvdA op 30 april op 51 zetels, een week later had zij vier zetels verloren en kwam zij op 47 zetels terecht. Dat is overigens nog altijd vijf meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van januari 2003. De VVD is geklommen van 32 naar 36 zetels.

AOW

De Hond heeft de voorkeuren van de kiezers donderdagochtend geregistreerd, nadat oud-minister Marcel van Dam kritiek had geleverd op de plannen van partijleider Wouter Bos met de AOW. Bos wil de AOW 'fiscaliseren'. Dat houdt in dat de oudedagsvoorziening niet meer uit premies wordt betaald, maar uit de belastingopbrengsten. Volgens Van Dam, sinds 2003 geen lid van de PvdA meer, betekent dat dat ouderen, ook als ze een betrekkelijk bescheiden aanvullend pensioen hebben, flink meer belasting moeten betalen. Hij vindt het "pervers" om ouderen die hard hebben gewerkt, zo fors te laten inleveren.

De VVD lijkt nog steeds te profiteren van de strijd om het lijsttrekkerschap tussen minister Rita Verdonk en staatssecretaris Mark Rutte. Begin maart stond de partij nog op 22 zetels. In de Kamer bezet de partij 27 zetels.

Het CDA komt uit op 28 zetels, een fors verlies in vergelijking met de verkiezingen van 2003, toen de christendemocraten 44 zetels kregen. Ook met D66 blijft het slecht gaan, al stijgt de partij in vergelijking met een week geleden van twee naar drie zetels. Dat is echter drie minder dan de partij er nu in de Tweede Kamer heeft.

Linkse partijen

De drie linkse partijen (PvdA, GroenLinks en SP) hebben volgens de nieuwste peiling zeventig zetels. Dat is nog maar drie meer dan de huidige regeringspartijen.