LONDEN - De beoogde nieuwe Britse premier, minister van Financiën Gordon Brown, eist dat Tony Blair de datum van zijn vertrek bekendmaakt. In een interview met de Britse zender GMTV opent Brown zondag onomwonden de aanval op de belegerde leider van de Labour-partij.

De rivaliteit tussen Brown en Blair is al jaren een publiek geheim, maar lijkt tot een kookpunt te komen na het dramatische verlies dat Labour donderdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen leed. Brown roept de premier zondag op een duidelijk "tijdpad" uit te stippelen.

Waarschuwingsschot

Volgens hem kan Blair het "waarschuwingsschot" van de kiezers niet negeren en moet de premier "doen wat gedaan moet worden. Er zal een overgang naar een nieuwe leider zijn" en "het belangrijkste is dat we duidelijk maken hoe we dat gaan bewerkstelligen", citeert de krant The Independent on Sunday uit het vraaggesprek.

Labour kreeg donderdag een flink pak slag van de kiezers en verloor meer dan driehonderd raadszetels. In totaal konden de Engelse kiezers beslissen over meer dan 4300 zetels.

Vertrouwelingen

Blair reageerde vrijdag door zijn kabinet ingrijpend te wijzigen. Op een aantal cruciale posten schoof hij vertrouwelingen naar voren. Medestanders van Brown kregen eveneens kabinetszetels, maar op minder belangrijke departementen.

Een grote groep Lagerhuisleden van de regeringspartij heeft een brief opgesteld, waarin ze eveneens eisen dat duidelijk wordt wanneer Blair zijn ambt overdraagt. Volgens de Britse media staan inmiddels vijftig handtekeningen onder de brief.

Er zijn zeventig namen nodig om binnen de Labour-partij een leiderschapsverkiezing te forceren. Bovendien moet de partij daarover intern stemmen. Dat zou tijdens de partijconferentie in het najaar kunnen gebeuren.