UTRECHT - Leden van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, willen dat Mark Rutte de partij gaat leiden. Tijdens een informele ledenraadpleging zaterdagavond in Utrecht kwam hij als favoriete lijsttrekker uit de bus.

Rutte kreeg 39 van de zestig uitgebrachte stemmen. Zijn belangrijkste tegenstrever Rita Verdonk eindigde op de tweede plaats met 19 stemmen. De derde kandidaat-lijsttrekker Jelleke Veenendaal kreeg twee stemmen.

Het hoofdbestuur van de JOVD had zich eerder al achter de kandidatuur van Rutte geschaard. Maar dat was tegen het zere been van diverse afdelingen van de jongerenorganisatie. Ze vonden dat het bestuur zich te vroeg had uitgesproken en dat de leden eerst geraadpleegd hadden moeten worden. Daarom hielden ze zelf een ledenraadpleging.

Utrechtsch Studenten Corps

Voorafgaand daaraan presenteerden Rutte, Verdonk en Veenendaal zich in de sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps aan de jongeren. Ook gingen ze in op vragen uit de zaal. Van een onderling debat tussen de kandidaat-lijsttrekkers was echter geen sprake, wat niet iedereen kon waarderen. Verdonk zei dat dat nu eenmaal zo was afgesproken.

Veenendaal stelde dat ze niet het gevoel heeft dat ze voor spek en bonen aan de strijd om het lijsttrekkerschap meedoet. Ze zei dat ze steeds meer op gang komt en "tot het bittere eind" doorgaat.

Veenendaal vertelde na afloop dat ze deze week 25.000 brieven heeft gestuurd naar alle VVD-leden van wie de partij geen e-mailadres heeft om hen op haar standpunten te wijzen.

Hypotheekrenteaftrek

Tijdens de bijeenkomst zei Veenendaal dat ze in tegenstelling tot Rutte en Verdonk wel een discussie in de VVD wil over de hypotheekrenteaftrek. Hoe ver ze daarin wil gaan, liet ze in het midden. Wel benadrukte ze dat ze huiseigenaren met een modaal inkomen of minder met rust wil laten. Veenendaal pleitte er verder voor de overdrachtsbelasting te schrappen, omdat die "nergens op slaat".

Rutte, die na zijn overwinning door Verdonk werd gezoend, zei dat hij met nog meer inzet campagne zal voeren. "We gaan van de VVD de grootste partij van Nederland maken", riep hij. Eerder op de avond stelde Verdonk dat zij de enige is die "Wouter Bos uit het Catshuis kan houden" en dat de VVD alleen onder haar leiding de grootste partij kan worden.