RIJSWIJK - Nederlanders zijn tijdens de meivakantie in groten getale op stap gegaan. Ze genoten van de zon tijdens een korte vakantie in eigen land of grepen het mooie weer aan om een dagje uit te gaan of gewoon een terrasje te pikken.

Deze week hebben basis- en middelbare scholieren vakantie. Voor ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders was dat reden om op vakantie te gaan. De ANWB zag in de loop van de week dat in de ochtend de files korter werden omdat mensen met het zonnige weer besloten een dagje vrij te nemen. 's Avonds was het wel druk op de wegen toen de dagjesmensen weer naar huis gingen.

De pretparken deden goede zaken. Ze kregen tegen de 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar in dezelfde periode. Volgens de Club van Elf, een samenwerkingsverband van een aantal pretparken, kwam dat niet alleen door de aangename temperaturen. Ook gaat het de consument financieel weer wat beter.

Terrasweer

Nederland zocht eveneens massaal de terrassen op. Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering was het door het mooie weer drukker dan ondernemers hadden verwacht. Vooral etablissementen bij natuurgebieden en het strand profiteerden. "Nederlanders wandelen en fietsen graag. Ze trekken er een dag op uit. En bij een dagje uit hoort een terrasje."

Vakantieparken

De 54 parken van Landal Greenparks zaten volgens commercieel directeur Bas Hoogland stampvol tijdens de meivakantie. "Tijdens de midweek waren alle huisjes verhuurd. Het Koninginnedag-weekeinde en dit weekeinde zijn de huisjes voor 90 tot 95 procent verhuurd." Het bedrijf heeft ook veel Duitse gasten.

De kleine campings hebben het tijdens de meivakantie ook druk gehad. Een woordvoerder van de vereninging van kampeerboeren Nederland, VeKaBo, stelt dat veel campings 25 tot 50 procent voller staan, dan in voorgaande jaren. Vooral de campings langs de kust, profiteren van laatboekers die kampeerkriebels krijgen van het mooie weer. Ook moeten campings regelmatig 'nee' verkopen aan vakantiegangers.