UDDEL - Op de Veluwe bij Uddel heeft sinds zaterdagmiddag 13.30 uur een flinke brand gewoed. Zeker 100 hectare bos, heide en grasland is ten prooi gevallen aan de vlammen. Het vuur werd door de wind aangewakkerd, meldde de politie. Rond half zeven was de brand onder controle, maar het nablussen gaat nog de hele nacht duren.

Verscheidene brandweerkorpsen uit de omgeving bestreden het vuur dat her en der opdook. Het gebied, dat valt onder de gemeente Apeldoorn, is een zogenoemd Kroondomein. Het is moeilijk toegankelijk voor de 28 tankwagens van de brandweer die in touw waren.


Foto: B.A. Dallinga | Vuurzee verslindt heide tijdens grote brand te Hoog-Soeren

Een vliegtuigje van de brandweer dat bij droogte de Veluwe in de gaten houdt, ontdekte de brand. De politie denkt aan brandstichting als oorzaak. "Het vuur is ergens op het Kroondomein spontaan gaan branden zonder aanwijsbare oorzaak", aldus de politiewoordvoerder. De politie roept het publiek daarom op zich te melden als ze verdachte zaken hebben gezien in het gebied.

Vanaf de ontdekking schaalde de brandweer de brand steeds verder op en werden steeds meer korpsen uit de omgeving ingeschakeld. Er was echter geen sprake van een grote vuurzee. Een helikopter van het Korps landelijke politiediensten hield vanuit de lucht in de gaten waar de vlammen oplaaiden.

Chinook

Vanaf circa 18.00 uur was op verzoek van de brandweer een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht in de lucht om te helpen bij het blussen. De Chinook-helikopter kan met een grote waterzak 10.000 liter water opscheppen en op de brand gooien.


Foto: Marius v.d. Hoeven | De Chinook-helikopter helpt met blussen

Het toestel was afkomstig van de vliegbasis Soesterberg. De helikopter heeft tien keer een lading water gedropt, liet een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten. De Chinook is tot 20.00 uur ingezet.

Het nablussen gaat nog door met zestien tankwagens. De Amersfoortse weg tussen Apeldoorn en Uddel blijft daarom voorlopig gesloten voor verkeer, aldus de politie.