AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz zegt een getuige te hebben die naar hij verwacht zal verklaren dat onroerendgoedhandelaar Willem Endstra opdracht tot een moord heeft gegeven. De raadsman van topcrimineel Willem Holleeder heeft dat zaterdag in een interview in Het Parool laten weten.

De vijftien gesprekken die Endstra in 2003 in het diepste geheim met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) in Amsterdam voerde, bekend onder de naam Endstra-tapes, vormen het hart van de zaak tegen Holleeder.

Volgens Moszkowicz kan de getuige duidelijk maken dat Endstra, die in 2004 werd vermoord, niet zo'n brave man was "als justitie ons nu wil doen geloven". De advocaat wil de Endstra-tapes in hun geheel tijdens de rechtszaak laten afdraaien. "Ik wil weten of hij heeft gezegd wat ik in de verslagen lees, en hoe", aldus Moszkowicz.

Advocaat van Endstra

Komende week moeten Holleeder en zeven andere beklaagden pro forma voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. Moszkowicz zegt er "prudent" mee om te gaan dat hij advocaat van Endstra is geweest. "Ik hoef en zal voor de verdediging van Holleeder niet putten uit mijn eigen wetenschap over Holleeder".

Bepaalde passages uit de Endstra-tapes kende Moszkowicz niet. De advocaat zegt dat Endstra redenen had om Holleeder van afpersing te beschuldigen. Hij sluit niet uit dat Endstra geld van criminelen heeft aangenomen en dat niet kon of wilde terugbetalen. Om de misdadigers van zijn gebrek aan middelen te overtuigen zou hij hun kunnen hebben gezegd dat Holleeder hem afperste.