RIJSWIJK - De ex-BVD'er die donderdag is aangehouden in verband met het lekken van vertrouwelijke informatie, heeft via 'liefdesbrieven' contact onderhouden met crimineel Mink K..

Zij gebruikten de namen Barbertje (Mink K.) en Miranda om de ware betekenis van hun contact te verhullen. Dat blijkt uit de correspondentie tussen de twee die De Telegraaf in zijn bezit heeft.

Vrije wil

In een van de brieven vraagt K. de vroegere BVD'er waarom hij de AIVD (de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, opvolger van de Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD) heeft verlaten en of de kans bestaat dat hij weer bij de dienst terugkeert. De oud-BVD'er antwoordt dat hij uit vrije wil is vertrokken en dat hij nog volop contacten met mensen binnen de dienst heeft.

"Naar mijn vroegere 'vrienden' kan ik niet meer terug. Echter, mijn voelsprietjes werken nog in volle gang. Hun ouders mogen er niet van weten", schrijft de vroegere medewerker van de inlichtingendienst.

Circuit

Eind januari werd bekend dat BVD-documenten over Mink K. in het criminele circuit waren terechtgekomen. Uit die documenten bleek dat de veiligheidsdienst eind jaren negentig jarenlang onderzoek deed naar corruptie bij de Amsterdamse politie en het OM in de zaak rond de drugs- en wapenhandelaar.

De Telegraaf meldde toen dat de groep van K. miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel. Daarmee kocht K. onder meer politiedossiers. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden 'uitgeleend'.