RIJSWIJK - Procureur-generaal D. Steenhuis heeft zijn chauffeur regelmatig opdracht gegeven met 140 kilometer per uur op de snelweg te rijden, hoewel de maximumsnelheid in Nederland 120 kilometer is. Als Steenhuis, die in Drenthe woont, op tijd op zijn werk in Den Haag wilde zijn, liet hij zijn chauffeur met blauwe zwaailichten en soms ook met de sirene aan over de vluchtstrook langs de file gaan.

Dat blijkt uit een verklaring van de chauffeur in een dossier van de Rijksrecherche, waarin de Volkskrant inzage heeft gehad. De Rijksrecherche onderzocht de zaak naar aanleiding van een klacht van een oud-politieman. De chauffeur werd vorig jaar beboet voor gevaarlijk en hinderlijk rijgedrag op de A28 tussen Zwolle en Groningen, omdat hij met de dienstwagen andere automobilisten via de vluchtstrook had ingehaald en vervolgens langzamer voor hen ging rijden.

Flexibele toepassing

Steenhuis, die op 1 juni met pensioen gaat, pleitte acht jaar geleden voor een flexibele toepassing van de maximumsnelheid op snelwegen. 's Nachts zou het volgens hem naar gelang de verkeerssituatie en de weersomstandigheden mogelijk moeten zijn op snelwegen 140 kilometer te rijden. Anderzijds zou bij grote drukte of slecht weer de maximumsnelheid naar 80 kilometer moeten worden teruggebracht.

Volgens de chauffeur stemde Steenhuis in met de overtredingen van de maximumsnelheid. "Hij (Steenhuis, red) is een echte meerijder. Hij ziet wat er gebeurt. Hij heeft nooit aanmerkingen op mijn rijgedrag gehad", staat in zijn verklaring.

Transactie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen had de chauffeur vorig jaar oktober een transactie van 180 euro aangeboden voor gevaarlijk en hinderlijk rijgedrag. De oud-politieman, die destijds aangifte tegen de chauffeur had gedaan, heeft zich echter over dat voorstel beklaagd bij het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof buigt zich er binnenkort over, zei persofficier van justitie J. van den Broek.

Omdat de zaak onder de rechter is, doet het OM er inhoudelijk nu geen mededelingen over. "We wachten de beslissing van het hof af", aldus Van den Broek. Ook het college van procureurs-generaal wil tot die tijd niet op de zaak ingaan. Wel zei een woordvoerder het te betreuren dat de informatie uit het dossier van de Rijksrecherche bij de Volkskrant terecht is gekomen.

Onbesproken gedrag

Tweede Kamerlid Wolfsen (PvdA) vindt dat Steenhuis moet worden ontslagen, als blijkt dat hij zijn chauffeur ertoe heeft aangezet de wet te overtreden. "Een functionaris van justitie als een procureur-generaal moet van onbesproken gedrag zijn. Hij tast het gezag van de gehele beroepsgroep aan, als hij een strafbaar feit pleegt", zei Wolfsen in het Radio 1-Journaal.

CDA-Kamerlid Van Haersma Buma vindt dat de zaak moet worden onderzocht, maar wilde niet ingaan op de vraag of Steenhuis moet vertrekken als blijkt dat de verklaring van de chauffeur waar is.