EASTBOURNE - Op een cruiseschip met 462 Nederlandse passagiers aan boord heeft zaterdagochtend een brand gewoed in de machinekamer. Het vaartuig, de Calypso, ligt op circa dertig kilometer voor de kust van de Engelse stad Eastbourne. De brand werd bestreden door de bemanning van het vaartuig, die het vuur onder controle kreeg. Alle passagiers zijn ongedeerd, meldde de organisator van de reis, Cruise Travel, zaterdagochtend.

Volgens de directeur van Cruise Travel, Norbert van der Glas, brak de brand vroeg in de ochtend uit in de rechtermotor van het schip. "Door de grote rookontwikkeling moesten alle passagiers zich in zwemvest op het dek verzamelen voor een eventuele evacuatie", aldus Van der Glas.

"Maar na enige tijd kreeg de bemanning het vuur onder controle. Alle mensen konden daarna weer terug naar de lounges." Een woordvoerder van de kustwacht bevestigde dat het sein brand meester is gegeven.

Volgens de cruiseorganisator was er absoluut geen sprake van paniek onder de passagiers. "Iedereen is er dan ook bijzonder trots op dat alles zo rustig is verlopen."

Smid

De Nederlandse zanger en tv-presentator Ernst Daniël Smid is een van de Nederlanders die op het cruiseschip Calypso zitten. De zanger zou zaterdagavond optreden voor de passagiers.

Haven

Het cruiseschip wordt zaterdagmiddag naar de haven van Southhampton gesleept. Dat liet een woordvoerder van de reder van het schip weten. Volgens de organisator van de reis, Cruise Travel, gaan daar alle 462 Nederlandse passagiers van boord, waarna ze naar Nederland worden teruggebracht.

"Er werd eerst gekeken of het schip nog op eigen kracht naar een haven kon varen maar dat is niet mogelijk", zei een woordvoerster van de organisatie. "Het vaartuig wordt nu weggesleept." Cruise Travel kan nog niet vertellen of de passagiers met het vliegtuig of per boot naar Nederland terugreizen.

Pech

Het cruiseschip kreeg eerder deze week al pech. Het schip moest eigenlijk afgelopen donderdag in Rotterdam aankomen om de Nederlandse passagiers op te pikken, maar week uit naar de haven van Zeebrugge.

Het schip zou het middelpunt vormen van de feestelijke opening van het cruiseseizoen in Rotterdam. Dit viel donderdag echter in het water, omdat het vaartuig van het Griekse Louis Cruise Lines onderweg averij opliep. Een woordvoerster van het Nederlandse Cruise Travel kon zaterdag niet vertellen of die averij betrekking had op de motoren van het schip.

Gebreken

Op het cruiseschip zijn bij de laatste veiligheidscontrole diverse gebreken in de machinekamer en op het gebied van brandveiligheid geconstateerd. Dat blijkt uit de rapportage op de website van de Europese maritieme organisatie IMO.

Op de lijst met dertig gebreken staan vier punten die betrekking hebben op de brandveiligheid van het schip. Het gaat onder meer over de blusinstallatie en de structuur voor brandpreventie. De IMO specificeert de punten niet.

Ook op de machinekamer, waar de brand zaterdag uitbrak, hadden de inspecteurs enkele punten van kritiek. Twee daarvan hadden betrekking op de aandrijving van het vaartuig. Ook stelden de inspecteurs vast dat de ruimte niet schoon genoeg was.

Veertig jaar oud

Het Griekse cruiseschip Calypso is bijna veertig jaar oud. Dat blijkt uit gegevens van scheepsverzekeraar Lloyd's.

De Calypso werd in 1967 gebouwd op een Italiaanse werf. In 1994 werd het vaartuig volledig gerenoveerd in Piraeus.

Elegant

"Het is natuurlijk geen luxe megaschip zoals de cruiseschepen die tegenwoordig door het Caribisch gebied varen, maar het is elegant, goed onderhouden en middelgroot zodat het makkelijk kleine havens kan aandoen", stelt de Griekse eigenaar Louis Cruise Lines op zijn website.

Het cruiseschip heeft 243 hutten, die plaats bieden aan vijfhonderd passagiers. Het is ruim 135 meter lang en heeft acht dekken voor de passagiers. De bemanning, die uit 246 personen bestaat, is een mengeling van Grieks-Cyprioten en andere nationaliteiten.