AMSTERDAM - In stadsdeel Osdorp in Amsterdam zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de kransen die tijdens de dodenherdenking bij het vredesmonument waren gelegd, vernield. Het stadsdeel laat vrijdag weten "geschokt" te zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De tientallen kransen en bloemstukken, die voor en rond het monument lagen, zijn in de achtergelegen gracht gegooid. Wanneer de vernieling plaatshad, is niet bekend. Wel is er bij het monument nog rond middernacht gepatrouileerd door een door het stadsdeel ingehuurde beveiligingsdienst. "Toen lag alles er nog", aldus een woordvoerster van het stadsdeel.

In de ochtend tipte iemand van de organisatie van de herdenking de politie. Die heeft een onderzoek ingesteld, maar tast nog in het duister over de dader of het motief. De overige kransen zijn weggehaald. "De plek is nu leeg en zal leeg blijven."

Verstoord

Het is niet de eerste keer dat in Amsterdam kransen worden vernield. Zo werd in 2003 in stadsdeel De Baarsjes de dodenherdenking wreed verstoord door Marokkaanse jongeren die voetbalden met kransen en riepen: "Joden die moeten we doden."

Kwetsende briefjes

Het is niet het enige incident vrijdag met betrekking tot de herdenking. In Zwijndrecht hebben onbekenden bij zeven winkeliers kwetsende briefjes opgehangen. Op de papieren stonden teksten als 'roem en eer voor de Waffen-SS', '3 mei 1940 was de ware bevrijding', 'ook wij herdenken onze doden' en het 'Amerikanisme wordt onze dood'. Bij de teksten waren afbeeldingen van Duitse soldaten geplaatst.

De politie in Zwijndrecht doet onderzoek naar "de ongepaste briefjes", aldus een woordvoerder vrijdag. Ze is op zoek naar de plakkers. Bovendien onderzoekt de politie aan welke strafbare feiten de onbekenden zich precies schuldig hebben gemaakt.