BELGRADO - De Servische autoriteiten hebben drie personen gearresteerd die in hun huis onderdak zouden hebben geboden aan de van oorlogsmisdaden verdachte ex-legerleider Ratko Mladic. Mladic, die door het Joegoslavië-Tribunaal is aangeklaagd, vond daar nog tot enkele dagen geleden een onderkomen, meldde de Servische krant Press vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het dagblad baseerde zich op een verklaring van een rechtbank in de Servische hoofdstad Belgrado. Volgens Servische media zeggen de Servische autoriteiten inmiddels te weten waar Mladic zich tot eind 2005 in het land schuil hield. Toen raakte Belgrado het spoor kwijt, aldus de Servische minister van Economische Zaken, Bubalo.

EU

Omdat de Servische regering Mladic nog steeds niet heeft opgepakt en uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal, schortte de Europese Unie woensdag de onderhandelingen met Servië-Montenegro over nauwere samenwerking op. De Unie vindt dat Belgrado beter moet samenwerken met het hof in Den Haag.

De Bosnisch-Servische oud-legerleider wordt onder meer gezocht voor de massamoord in 1995 in de door Nederlandse blauwhelmen bewaakte moslimenclave Srebrenica. De Unie had van Servië voor eind april de uitlevering van Mladic geëist. De Servische regering zou dat ook hebben beloofd.

De Servische minister van Binnenlandse Zaken Dragan Jocic verklaarde vrijdag dat de arrestatie van Mladic niet lang meer op zich zal laten wachten. "De kwestie-Mladic zal zeer snel opgelost worden", aldus de bewindsman op een persconferentie tijdens een EU-bijeenkomst in Wenen. "Ik denk dat het zondag al zou kunnen zijn."