WASHINGTON - Koningin Beatrix staat tiende op de lijst van rijkste staatshoofden ter wereld. Dat stelt het Amerikaanse financiële tijdschrift Forbes, dat zijn jaarlijkse overzicht van welvarendste Koningen, Vorstinnen en Dictators later in mei publiceert.

Forbes schat het vermogen van de Nederlandse vorstin op 270 miljoen dollar. Haar Britse ambtgenote Elizabeth II doet het beter met 500 miljoen, meldden Amerikaanse media vrijdag.

Zij worden echter beiden ruimschoots overtroffen door koningen en sjeiks uit de olierijke Arabische Golfstaten. De Saudische koning Abdullah staat onbetwist op de eerste plaats met 21 miljard dollar.

Woedend

Volgens Forbes vergrootte de Cubaanse dictator Castro zijn vermogen fors naar 900 miljoen. De communistische alleenheerser reageerde vorig jaar woedend toen het tijdschrift stelde dat hij 550 miljoen dollar bezat.

Een jaar geleden meldde Forbes dat de macht van koningin Beatrix sterk was afgenomen. Ze kwam niet meer voor op de ranglijst van de machtigste honderd vrouwen ter wereld. In 2004 stond ze nog op de 35e plaats.