AMSTERDAM - Bewoners van verpleeghuizen die samen aan tafel eten zijn aantoonbaar gezonder. Het gewicht van de ouderen gaat minder snel achteruit en ze kunnen zich beter bewegen. Daarnaast voelen de bewoners zich door het nuttigen van een gezamenlijke maaltijd beter. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Eten wordt op dit moment in tachtig procent van de gevallen op een dienblad op de kamer gezet. De omstandigheden waarin de ouderen eten is volgens onderzoeker Kristel Nijs 'weinig stimulerend voor contact met de medebewoners'. Door meer sociaal contact tussen de bewoners in te bouwen, zouden mensen zich minder eenzaam voelen.

Om de maaltijden op een andere manier te organiseren moet de manier van werken bij verpleeghuizen flink veranderen, stelt Nijs. "Maar met gemotiveerd personeel is die verandering gemakkelijk door te voeren." De nieuwe werkwijze zou verpleeghuizen nauwelijks extra kosten bezorgen.

Huiselijke sfeer

Aan het onderzoek deden 282 niet-demente bewoners van vijf verpleeghuizen mee. Een gedeelte van de groep kreeg de maaltijd op de oude manier, de andere groep nam deel aan een collectieve maaltijd. Dit gebeurde aan een grote tafel in een 'gezellige' en 'huiselijke' sfeer.