RIJSWIJK - Nederland viert vrijdag bevrijdingsdag. Het thema van dit jaar is 'Bevrijding maak je met elkaar'. Niet alleen de bevrijding van de Duitse en Japanse bezetters in 1945 wordt gevierd, maar ook de vrijheid in het algemeen. 5 Mei staat, zoals altijd, bol van de activiteiten.

Oud-premier Ruud Lubbers houdt in Leeuwarden de 5 meilezing. Daarna zal premier Jan Peter Balkenende rond 12.30 uur in de Friese hoofdstad het bevrijdingsvuur ontsteken, als startsein voor de festiviteiten. Ook bezoekt hij daar het bevrijdingsfestival.

Op dertien festivals door het gehele land treden op bevrijdingsdag ruim vijfhonderd bands op. Onder meer The Sheer, Brace en Lange Frans & Baas B proberen de Nederlandse bevolking bewust te maken van het belang van bevrijdingsdag.

Veteranendefilé

Dit jaar heeft voor het eerst in jaren in Wageningen geen Veteranendefilé plaats. Wel is er een Vrijheidsdefilé, waaraan 1200 veteranen deelnemen, samen met achthonderd scholieren en studenten.

De 19-jarige Erik Thijs, jongerenvertegenwoordiger bij de Nationale Jeugdraad, opent het festijn, dat om 16.15 uur begint na een plechtigheid met een kranslegging.

Pieter van Vollenhoven woont de herdenkingsbijeenkomst bij in de Johannes de Doperkerk in de Gelderse plaats.

Beatrix

Bevrijdingsdag wordt afgesloten in Amsterdam. Daar zijn koningin Beatrix en minister-president Balkenende bij het 5 meiconcert.