ROTTERDAM - De horeca houdt zich nog steeds massaal niet aan afspraken over het ontmoedigen van roken in de etablissementen. Dat meldde Clean Air Nederland vrijdag na onderzoek onder negenhonderd horecaondernemers.

Volgens Clean Air Nederland doet 11 procent van de ondernemers mee aan het in een convenant vastgelegde stappenplan dat vanaf 1 januari 2004 is ingegaan. Volgens deze afspraken tussen het ministerie van VWS en Koninklijk Horeca Nederland zou dat 85 procent moeten zijn.

Afspraken

In het convenant is vastgelegd dat in 2006 85 procent van de horecaondernemingen op hun gevel vermelden wat de afspraken over het roken in de zaak zijn. Dat blijkt in de praktijk dus ruim een op de tien te zijn, aldus de antirookorganisatie Clean Air Nederland.

"Het draagvlak voor dit stappenplan bij horecaondernemers blijkt zeer gering," is de conclusie van de organisatie. "De afspraken zijn vrijblijvend en lossen bovendien het probleem niet op."

Handtekeningen

Donderdag liet de belangenvereniging van niet-rokers weten dat het 56.000 handtekeningen had verzameld. Via de mogelijkheid van het burgerinitiatief wil ze met de handtekeningen een rookvrije horeca als onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten.

Sinds 1 mei kunnen burgers met 40.000 handtekeningen het parlement dwingen zich uit te spreken over een onderwerp.