DEN HAAG - De Rijksrecherche heeft donderdag een ex-BVD'er (Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorganger van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) aangehouden in verband met het lekken van vertrouwelijke informatie over 'top'-crimineel Mink K.. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Een deel van die informatie, over een geheim BVD-onderzoek eind jaren negentig naar onder meer corruptie bij de Amsterdamse politie, is eind januari door dagblad De Telegraaf gepubliceerd. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken deed destijds aangifte van het lekken. Het ministerie is verheugd over de aanhouding.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda stelde donderdag in een verklaring dat "de Rijksrecherche een verdachte heeft aangehouden naar aanleiding van een strafrechterlijk onderzoek naar het lekken van staatsgeheimen". De aanleiding voor dat onderzoek was de publicatie in De Telegraaf op zaterdag 21 januari, waarin werd gesteld dat geheime BVD-informatie bij de drugsmaffia terecht is gekomen.

Het OM wil in het belang van het onderzoek geen verdere informatie van de verdachte geven.