AMSTERDAM - Karel Appel is woensdagavond op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Rudi Fuchs donderdag gezegd. De kunstenaar overleed in de Zwitserse stad Zürich, waar hij woonde. Appel leed onder meer aan een hartkwaal.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kapperszoon Appel, geboren op 25 april 1921 in de Amsterdamse Dapperbuurt, werd vlak voor de oorlog het huis uitgestuurd omdat hij wilde gaan schilderen. Een te louche bestaan vond zijn omgeving.

"Toen ben ik op straat gaan leven als een clochard. Want als schilder ben je gedoemd als een zwerver te leven in Nederland", knorde hij nog toen roem en rijkdom allang zijn deel waren en hij al sinds jaren in New York verbleef. In 1997 schatte het blad Quote zijn vermogen op 65 miljoen gulden.


'De Vrijheidsschreeuw' van Karel Appel

Appel meldde zich in 1940 aan op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, waar hij Constant en Corneille ontmoette. Dat leidde tot de oprichting in 1948 van de Nederlandse Experimentele Groep. Appel zou ook medeoprichter worden van het grensverleggende gezelschap CoBrA (Copenhagen, Brussel, Amsterdam). Andere leden van Cobra waren Constant, Asger Jorn en Lucebert.

Appel bleef tot ver na zijn tachtigste actief. Rudi Fuchs stelde in 2004 nog een tentoonstelling van recent werk van hem samen voor het museum Bozar in Brussel. De getoonde stukken waren dramatisch van karakter en stonden tegelijk bol van de felle kleuren.

Everzwijnen

Hij voegde onder meer de koppen van everzwijnen toe, nepgeraamten en takken. "Waarom weet ik niet, het verhaal komt altijd later", verklapte de kunstenaar. De everzwijnen symboliseerden in elk geval vlees en bloed en dus het vergankelijke.

"Des te ouder ik word, des te sneller vernieuw ik. Ik leef met elan en enthousiasme, dat zie je aan de kleur", zei hij. Hij voegde er echter aan toe dat alle ellende van de wereld toen ook haar weerslag vond in zijn werk.

Appel ontving tal van internationale prijzen en onderscheidingen.