LOENEN - Wij allemaal zijn wachters van de vrijheid. Dat zei premier Balkenende donderdagmiddag op het ereveld in Loenen, waar bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen.

"Wij allemaal moeten alert zijn op datgene wat in onze directe omgeving de vrijheid ondermijnt. Discriminatie. Onverdraagzaamheid. Antisemitisme. Verspreiding van haat", aldus de minister-president.

"Laten we waakzaam zijn. Oud en jong. Allemaal op onze eigen manier en naar onze eigen kracht en mogelijkheden. We zijn wachters vanachter onze rollator of vanuit onze rolstoel. Wachters vanaf onze mountainbike. Wachters van achter ons bureau. Wachters in de buurt, op het werk, op school, in de politiek, binnen de vereniging. Opdat haat en geweld niet de kans krijgen onze samenleving binnen te sijpelen als kwelwater door de dijk."

Bewust

De vrijheid die we nu al zestig jaar in ons land kennen "is in de Tweede Wereldoorlog met bloed betaald. Zij is het kostbaarste wat we hebben. Daar moeten we ons steeds van bewust zijn", waarschuwde Balkenende.

Over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zei hij: "We staan stil bij hun dromen en verwachtingen, die genadeloos werden afgekapt. Bij hun leven dat hun met geweld werd ontnomen. Zij herinneren ons aan onze taak om de schat die zij ons nalieten - onze vrijheid - te koesteren en dóór te geven."