PARIJS - De Franse minister-president Dominique de Villepin raakt steeds verder in het nauw. De gezaghebbende krant Le Figaro beschuldigde hem er donderdag openlijk van te hebben gelogen over zijn vermeende betrokkenheid bij een lastercampagne om zijn rivaal en partijgenoot Nicolas Sarkozy zwart te maken. Desondanks sloot de premier donderdag uit dat hij aftreedt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Villepin zou een onderzoek hebben gelast naar vermeende witwaspraktijken van Sarkozy, de huidige minister van Binnenlandse Zaken. De beschuldigingen bleken vals. Hij ontkent dat zelf in alle toonaarden, maar dagblad Le Monde onthulde woensdag dat een hoge functionaris van de geheime dienst onder ede heeft verklaard dat De Villepin wel degelijk opdracht gaf voor het onderzoek.

Rivaal

De populaire Sarkozy is een belangrijke rivaal van De Villepin voor het leiderschap van de rechtse regeringspartij UMP en voor het presidentschap. De Fransen kiezen volgend jaar een opvolger van president Jacques Chirac, die ook al regelmatig overhoop lag met Sarkozy.

Le Figaro sprak donderdag schande van het gedrag van De Villepin, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was. In die functie had hij volgens de rechtse krant geen enkele reden om zich met het onderzoek te bemoeien. Nog kwalijker vindt Le Figaro het, dat De Villepin kennelijk heeft gelogen over de gang van zaken en dat de toenmalige premier Jean-Pierre Raffarin er niets van afwist.

Aftreden

De Clearstream-affaire, vernoemd naar het Luxemburgse bedrijf dat de spil zou zijn geweest in het vermeende witwasschandaal, doet de Franse politiek al weken op haar grondvesten schudden. De oppositie roept steeds luider om het aftreden van De Villepin, wiens positie er door de rel rond de versoepeling van het ontslagrecht voor jongeren toch al niet beter op was geworden.