HARREVELD - Een groepleidster van de justitiële jeugdinrichting Harreveld is ontslagen omdat zij een relatie had met een pupil. De directie van de inrichting heeft aangifte tegen de vrouw gedaan. Het is voor ambtenaren strafbaar om een relatie te hebben of seks te bedrijven met personen die aan hun zorg toevertrouwd zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft dat donderdag meegedeeld. De betrokken pupil is ouder dan achttien jaar en was inmiddels op proefverlof buiten de inrichting toen de relatie vorm kreeg. Maar ook dan is dat uit den boze, omdat hij nog wel onder het gezag van de inrichting valt. De woordvoerder wil inhoudelijk verder niets zeggen over de kwestie of over de achtergronden van de betrokkenen.

De ouders van de andere jongens die in Harreveld zitten en het personeel zijn donderdag geïnformeerd over de situatie. Volgens een hoofd van de jeugdinrichting heeft de groepleidster de grenzen van professionaliteit en integriteit op ontoelaatbare wijze overschreden.

Zedendelinquenten

In jongerenhuis Harreveld, in Harreveld en Almelo, zijn 263 plaatsen voor jongens en meisjes tussen twaalf en 23 jaar, met één open en twee gesloten sectoren. Het gaat onder meer om jongeren met psycho-sociale en verslavingsproblemen. Op de locatie in Harreveld zitten alleen jongens. Het is ook de plek waar zedendelinquenten worden behandeld, onder wie de moeilijkste seksueel gestoorde kinderen uit het land.

In december kwam de inrichting nog in het nieuws toen bleek dat er te veel seksuele contacten tussen pupillen onderling zijn, onder meer op de afdeling voor seksuele delinquenten.