WOERDEN - Het aantal overvallen op horecabedrijven is volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) gedaald naar een "historisch laag niveau". Vooral maaltijdbezorgers zijn de laatste jaren minder vaak het slachtoffer van deze vorm van criminaliteit. Zij werden vorig jaar 56 keer overvallen en dat gebeurde in 2000 ongeveer vier keer zo vaak.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers door KHN. Vorig jaar werden in totaal 385 overvallen gepleegd op hotels, restaurants, cafés, snackbars en andere horecabedrijven. Vijf jaar eerder waren dat er nog 582 en in de jaren negentig van de vorige eeuw gemiddeld vijfhonderd per jaar.

KHN schrijft de daling toe aan het feit dat horecaondernemers bewuster met veiligheid bezig zijn en investeren in preventieve maatregelen, zoals cameratoezicht. Ook roemt de brancheorganisatie de inzet van politie en justitie. Daarbij wijst KHN op de aanpak van veelplegers en het instellen van een landelijk coördinator voor overvallen bij de politie. Deze coördinator heeft "in grote mate ervoor gezorgd" dat beter wordt samengewerkt met horecaondernemers.