ROTTERDAM - Rotterdam verwelkomt zondag ongeveer 30.000 voetbalsupporters die de bekerfinale tussen Ajax en PSV in de Kuip zullen bijwonen. De politie verwacht uit Amsterdam ongeveer 11.000 fans in acht treinen en tachtig bussen. Uit Eindhoven komen naar schatting 6000 voetballiefhebbers met circa 130 bussen en tweehonderd personenauto's.

De Rotterdamse politie werkt nauw samen met de politie in Amsterdam en Brabant en het Korps landelijke politiediensten. Hoofddoel van de gemeente en politie is "een rustig en sportief verloop van de finaledag", zo lieten ze donderdag weten. Maar de politie houdt wel alle supporters nauwlettend in de gaten en zal direct en streng optreden bij misdragingen, eventueel met justitieel gevolg. Op verscheidene plekken in de stad gelden zondag een drank- en een samenscholingsverbod.

Extra streng

Sinds de hevige rellen bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax op 17 april 2005 treedt de politie in Rotterdam extra streng op. Bij het jongste duel tussen de Amsterdamse en de Rotterdamse club werden ruim achthonderd mensen aangehouden omdat zij niet wilden vertrekken van een viaduct bij het stadion.

De politie liet eerder al weten de komst van op rellen beluste supporters van andere clubs zoals Feyenoord en ADO zondag niet uit te sluiten. Ook tegen deze groepen zal de politie streng optreden.

De supporters uit Amsterdam en Eindhoven zullen in de loop van de middag in Rotterdam-Zuid aankomen en richting stadion worden gedirigeerd. In het Feyenoord-stadion zorgen de clubs en de KNVB voor amusement voor en tijdens de wedstrijd.